Brede STEM: wijken in het Gentse


"Science is for everyone. It is not just for the few. It belongs to all of us"
- Bill Nye
Het project
#SciencedByEkoli
Wetenschappen moeten toegankelijk zijn voor iedereen, en iedereen moet de kans krijgen om creatief aan de slag te gaan met STEM. Daarom zal Ekoli een reeks van 10 STEM-workshops organiseren voor leerlingen van verschillende basisscholen in de wijken Rabot-Blaisantvest, Bloemetjeswijk, Nieuw Gent, Ledeberg, en Gentbrugge. Tijdens hands-on workshops zullen de leerlingen kennismaken met diverse aspecten van wetenschap, waaronder levenswetenschappen, aardwetenschappen, en techniek. Om hun interesse te wekken, zal het team de basisscholen bezoeken en peilen naar de interesses van de leerlingen, zodat de inhoud van de sessies zoveel mogelijk op hun vragen kan worden afgestemd.
Ekoli vzw zal 8 van de 10 sessies verzorgen en verschillende onderwerpen behandelen, zoals biobricks, biomaterialen en alternatieve energiebronnen. Kinderen krijgen ook de kans om zelf aan de slag te gaan; gedurende de sessies worden ze gestimuleerd om iets voor te bereiden dat ze kunnen delen met andere deelnemers. De deelnemers worden begeleid bij het uitwerken en professioneel in beeld brengen van hun eigen experiment. De resulterende filmpjes zullen gedeeld worden op sociale mediakanalen onder de hashtag #SciencedByEkoli, zodat ze hun leeftijdsgenoten kunnen bereiken, bijvoorbeeld via TikTok. Tot slot kunnen ze alles wat ze hebben geleerd presenteren tijdens een afsluitend evenement aan hun leerkrachten en ouders. Dit project beoogt de leerlingen van de basisscholen te laten zien dat iedereen creatief kan zijn met wetenschap en wil hen stimuleren om hun interesses verder te ontwikkelen.
Organisaties
Verschillende Gentse basisscholen
Inclusieve aanpak
Vertrouwde plek
Alle reeksen vonden plaats op de scholen zelf.
De reeksen waren altijd volzet, de meeste kinderen namen altijd deel
Co-creatie
Bij het samenstellen van het programma voor de naschoolse ateliers wordt zoveel mogelijk geluisterd naar en ingespeeld op de interesses en vragen van de deelnemende leerlingen. Ze worden actief gestimuleerd om zelf experimenten te bedenken en deze te delen met anderen.
Het proces wordt samen met de leerlingen opgesteld
Productgericht werken
De leerlingen gaan tijdens de workshops zeer gericht aan de slag en werken telkens naar een concreet resultaat toe, zoals het bouwen van iets met biomaterialen, het maken van een biobatterij of het onderzoeken van de waterkwaliteit in hun wijk.
Naar een doel werken zorgt voor meer motivatie
Partnerschap bij ouders
Na een korte teaser van Ekoli in de les zetten de brugfiguur en de Brede Schoolcoördinator actief in op het leiden van de kinderen naar de workshops. De brugfiguur fungeert als schakel tussen school en gezin en spreekt ouders en kinderen actief aan om deel te nemen aan de naschoolse reeks
Betrokkenheid van de ouders vergroot de kans op deelname
Middenveldorganisatie
Brede School legt niet alleen contact met de school, maar elke school heeft ook een brugfiguur die direct ondersteunt en ervoor zorgt dat zelfs de meest kwetsbare leerlingen kunnen deelnemen.
brugfiguur betrekt kinderen die anders niet zouden kunnen deelnemen.
Train de begeleider
De mensen van de Brede school en de brugfiguur van de school helpen actief bij het afstemmen van de inhoud van de ateliers op de deelnemers en staan Ekoli bij met raad en daad.
Het niveau is aangepast aan elke individuele doelgroep
Begrijpbaarheid
Ekoli en Brede School werken samen om gerichte communicatie naar kansengroepen te verbeteren. Voorafgaand aan de naschoolse reeksen worden proeflessen in de klassen gegeven, zodat kinderen de STEM-activiteiten kunnen verkennen. De flyer voor deze activiteiten, ontworpen door Brede School, heeft een consistente stijl voor herkenning bij kinderen en ouders.
Aandacht voor begrijpelijkheid verhoogt communicatie.
Betaalbaarheid
De activiteiten worden volledig gratis aangeboden, mede dankzij extra financiële steun vanuit Brede School.
Verlagen van de financiële drempel voor de jongeren
Toonmoment
Op het einde van het traject wordt een spetterend slotatelier georganiseerd waarin de kinderen kunnen tonen wat ze hebben geleerd en gemaakt aan leerkrachten en ouders. Ze krijgen ook de kans om verschillende kleinere experimenten uit te voeren en deze aan te leren aan hun vrienden en ouders.
De jongeren kunnen hun prestaties aan elkaar tonen
Aansluitend na activiteit
De activiteit vindt direct na school plaats in de schoolgebouwen.
De kinderen deden mee zonder te verplaatsen, wat ouders tijd bespaarde.