De Brede Make.IT Academy


"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere"
- Albert Einstein
Het project
Make.IT Academy
Make.IT.academy biedt op maat gemaakte trajecten voor deelnemers van 7 tot 12 jaar, hun leerkrachten, ouders en andere begeleiders. Tijdens de workshops werken we met innovatieve en digitale technologieën, zoals robotica, bewegende LEGO-bouwpakketten, digitale verhalenvertelling, het maken van ons eigen spel, en het ontwerpen en printen van creaties met behulp van een 3D-printer.
Organisaties
Revive
Inclusieve aanpak
Vertrouwde plek
We werken binnen de schoolomgeving tijdens de naschoolse opvanguren, volledig op maat en in overleg met de deelnemende school.
Kinderen voelen zich meer op hun gemak in een vertrouwde omgeving.
Co-creatie
Het doel is om leerlingen tijdens de naschoolse opvang te betrekken bij verrassende en innovatieve workshops voor langlopende, op maat gemaakte projecten. De deelnemers staan centraal en werken samen om oplossingen te bedenken voor relevante problemen in hun leefwereld. Ze werken in groepen aan hun ideeën, van brainstormen tot het maken van prototypes
Co-creatie maakt deelnemers jonge sociale vernieuwers.
Productgericht werken
De deelnemers werken naar een werkend prototype om hun probleem op te lossen. Hands-on is ons motto en het ontwikkelen en maken van dingen is ons doel.
Naar een doel werken zorgt voor meer motivatie
Partnerschap bij ouders
Ouders worden uitgenodigd om deel te nemen aan bouw- en experimenteersessies. We hebben gemerkt dat ze vaak even langskomen als de kinderen worden opgehaald en blijven hangen.
Tip: Geef hen een tijdstip door dat eigenlijk een kwartier vroeger is dan het geplande einduur. Zo hebben ze alle tijd om mee te doen en nieuwsgierig te zijn.
Betrokkenheid van de ouders vergroot de kans op deelname
Middenveldorganisatie
Door samen te werken met de Brede School kunnen we ervoor zorgen dat we kinderen met een kwetsbare achtergrond bereiken
Zonder de Brede School en brugfiguren worden deze kinderen niet bereikt.
Train de begeleider
We betrekken leerkrachten, ouders en andere begeleiders, waarbij we sterk inzetten op peer-to-peer leren en het verbinden van beide doelgroepen
Door trainingen voor leerkrachten garanderen we duurzame resultaten.
Begrijpbaarheid
Fyxxi heeft veel ervaring in het communiceren met kansengroepen. We streven ernaar om tijdens al onze workshops voornamelijk visueel materiaal te gebruiken en dingen uit te leggen in plaats van lange teksten. Liever kort en krachtig!
Begrip van begrijpelijkheid betrekt iedereen
Betaalbaarheid
We bieden de activiteiten gratis aan. De kosten mogen geen drempel vormen voor STEM-activiteiten. We proberen de materiaalkosten te beperken door zoveel mogelijk te recyclen
Verlagen van de financiële drempel voor de jongeren
Toonmoment
We koppelen toonmomenten aan reflectiemomenten: aan het begin van elke workshop vragen we deelnemers waar ze de vorige keer vastliepen en welke oplossingen ze in de komende workshops willen verkennen. Na afloop van het hele traject is er een open toonmoment voor iedereen die geïnteresseerd is.
De jongeren kunnen hun prestaties aan elkaar tonen
Aansluitend na activiteit
Alle sessies vinden direct na school plaats, tijdens de naschoolse opvang.
De kinderen deden mee zonder te verplaatsen, wat ouders tijd bespaarde.